Buzău 1600 este un soi de roşii creat de Staţiunea de cercetare-dezvoltare pentru Legumicultură din Buzău în 1977 fiind dedicat aniversării a 1600 de ani de la prima atestare istorică a localităţii Buzău.
Buzău 1600 este un soi de roşii cu creştere nedeterminată şi o maturitate medie-târzie destinat cu precădere consumului sub formă proaspătă. Este un soi viguros, adaptat la condiţiileclimatice din zonele din România care sunt favorabile culturii tomatelor şi care este rezistent la atacul principalilor agenţi patogeni. Iubeşte foarte mult soarele. De regulă, înălţimea medie a tufei este de peste 1,5m necesitând sprijin (arac, spalier).
Planta produce un fruct de culoare roşie uniformă, în formă rotundă şi cu o suprafaţă netedă, fermă,care nu crapă. Are un gust plăcut cu semințe puține. Greutatea fructului este în jur de 200g, încadrând soiul în categoria tomatelor cu fructe de mărime medie.
Buzău 1600 este considerat un soi de roşii productiv. Potenţialul normal de producţie este de 60-80 t/ha. Cu o tehnologie optimizată, producţia poate creşte până la 150 t/ha.